Horecazaken die momenteel verplicht gesloten zijn, kunnen wel takeaway organiseren. Het is toegelaten afhaal en levering met alcohol aan te bieden tot 20u ’s avonds. Het is toegelaten afhaal en levering aan te bieden tot 22u ’s avonds.
Alle logiesvormen, met uitsluiting van hun restaurant, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten.
Grootkeukens en eetzalen voor verblijf-, school-, leef- en werkgemeenschappen.
Eet- en drankgelegenheden in de transitzones van de luchthavens.
Logiesvormen die wel verplicht gesloten zijn:
Ja, vanaf 20 uur tot 5 uur ’s morgens is de verkoop van alcoholische dranken verboden in alle inrichtingen (met inbegrip van automaten). Dit is ook geldig voor de afhaal en levering van maaltijden en dranken.
Wat betreft horeca-inrichtingen is het bovendien zo dat alcoholische dranken tijdens deze periode enkel kunnen worden aangeboden om mee te nemen of te leveren in combinatie met het aanbieden of leveren van afhaalmaaltijden.
Recepties en banketten zijn verboden. Een koffietafel na een begrafenis kan wel doorgaan met maximum 40 personen en met respect voor de regels van de toegelaten horeca activiteiten.
Nee, binnenspeeltuinen zijn momenteel verplicht gesloten.
Personeel en horeca-uitbaters moeten verplicht een mondmasker dragen in de zaal. Dit betekent niet alleen tussen de tafels, maar ook achter de toog en op het terras. Ongeacht of de 1,5 meter afstand bewaard kan worden of niet. Ook in de keuken zijn mondmaskers verplicht voor personeel en horeca-uitbaters. Ongeacht of de 1,5 meter afstand bewaard kan worden of niet.
Klanten moeten steeds een mondmasker dragen, behalve wanneer ze aan tafel zitten. Wanneer ze opstaan om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, doen ze opnieuw hun mondmasker aan.
Wie door medische redenen geen mondmasker kan dragen, kan een gelaatsscherm dragen ter vervanging.
Ja, deze worden beschouwd als een evenement en kunnen georganiseerd worden volgens de geldende regels voor evenementen hierboven vermeld. Bovendien kunnen seminaries van bedrijven voor hun werknemers georganiseerd worden onder dezelfde voorwaarden als de conferenties. Bovendien is iedereen vanaf 12 jaar verplicht om een mondmasker of een veilig alternatief in stof te dragen in conferentiezalen en auditoria.
In de niet publiek toegankelijke delen van conferentiezalen en auditoria is het niet verplicht een mondmasker te dragen op de dubbele voorwaarde dat deze delen volledig gescheiden zijn van de publiek toegankelijke delen en dat dit niet in strijd is met de eventueel geldende gids en protocol.
Ja, deze worden beschouwd als georganiseerde activiteiten van clubs en verenigingen en deze mogen binnen dus plaatsvinden met een maximum van 40 personen rekening houdend met de social distancing-maatregelen. Het ter plaatse aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden.
De horecaondernemer informeert bij aankomst over de regels in verband met de gezondheid van de gasten, mag gasten met gezondheidsklachten die mogelijk op COVID-19 wijzen niet toelaten en moet hen de toegang tot de onderneming weigeren. Indien de klachten optreden tijdens het verblijf, wordt onmiddellijk een arts verwittigd.
In relatie tot de klant geldt de gewone burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Het is in concrete gevallen aan de rechter om te oordelen of er al dan niet een aansprakelijkheid vastgesteld kan worden. De klant die de horeca-uitbater aansprakelijk wil stellen, zal dan moeten aantonen dat de uitbater een fout heeft begaan (bijvoorbeeld wanneer er niet genoeg preventiemaatregelen genomen zijn). Daarbovenop moet de klant ook kunnen aantonen dat er een oorzakelijk verband is tussen deze fout en de geleden schade (zijnde het oplopen van Covid-19).
De horecaondernemer mag personeel met gezondheidsklachten niet naar het werk laten komen. Indien de klachten optreden tijdens de werkuren, wordt het personeelslid onmiddellijk en op een veilige manier naar huis gestuurd (i.e. met een mondmasker, bij voorkeur geen openbaar vervoer, ontsmetting van materialen waar de medewerker de afgelopen 2 dagen vooral in contact mee is geweest).
Ja, dat mag de horeca-uitbater doen.
Je verzamelt de gegevens van één klant per tafel bij aankomst, en verzegelt dit document in een gesloten envelop die alle formulieren van die dag bevat. Je plaatst de datum goed zichtbaar op de envelop. Je envelop verzegelen doe je door deze definitief te sluiten (met de plakband), en de handtekening van de verantwoordelijke of personeelslid over de plakrand te plaatsen.
Wordt er geen besmetting vastgesteld, dan moet je de enveloppes definitief vernietigen na een periode van 14 dagen. Is er wel een besmetting vastgesteld op die welbepaalde dag, dan zal het Agentschap Zorg & Gezondheid of aangestelden je contacteren om de informatie met hen te delen. Deel de informatie met niemand anders, en verifieer goed de identiteit van diegene die om informatie vraagt!
Het is echt van groot belang dat de informatie definitief vernietigd wordt na het verstrijken van de periode. Gewoon de enveloppes in de vuilbak gooien is geen goed idee, probeer waar mogelijk de papieren te versnipperen of te verscheuren.
Tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de klanten van de verschillende tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 meter.
Het protocol zwembaden dat is opgesteld door de deelstaten is hierbij van toepassing.
Binnenspeeltuinen vallen onder de toepassing van ‘Gids betreffende de opening van de handelszaken om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan’. Het is terug te vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Economie.
Neen, naar buiten gaan om te roken is niet toegestaan.
Het wordt aangeraden om zo veel mogelijk digitaal en contactloos te betalen. Stimuleer elektronische betalingen. Meld dit al bij de reservatie. Bij gebruik van de pinautomaat dient deze na ieder gebruik gereinigd en ontsmet te worden, of voorzie een systeem zoals in de handel met handgels/oorstaafjes voor de klanten.
Food sharing concepten zijn niet verboden.
Jacuzzi’s, stoomcabines en hammams zijn verplicht gesloten, behalve indien hun gebruik privé is.
Stoffen stoelen en kussens zijn in principe niet verboden, maar moeten wel ontsmet worden.
Als lid van Horeca Vlaanderen kan je steeds bij ons terecht met al je vragen over regelgeving en wetgeving. Vul daarvoor het onderstaande formulier in en wij beantwoorden je vraag zo spoedig mogelijk. Ben je nog geen lid of heb je vragen over onze ledenvoordelen? Wil je weten waarmee wij je kunnen helpen? Neem contact met je regiocoördinator, zij helpen je graag verder. Je vindt hun gegevens hier terug.